Cum sa foloșesti produse din fontă pentru prima dată?
Primul pas, înainte de a folosi ceanul sau tigaia de fontă, este „condimentarea” materialului. Această acțiune este realizată prin aplicarea unui strat subțire de ulei polimerizat. Practic, o peliculă de ulei este coaptă pe tigaie sau ceaun pentru a crea o suprafață antiaderentă. Prin acest procedeu înțelegem termenul: „a condimenta” fonta.
Orice produs din fontă este protejat de producător cu un strat de untură de palmier pentru conservare până la prima utilizare. Acesta este un strat de bază care trebuie spălat înainte de prima utilizare. Vă recomandăm întotdeauna ca, după spălare, să asezonați fonta înainte de prima utilizare. Dacă aveți o fontă mai veche în care condimentul s-a uzat sau chiar a ruginit, nu disperați! Va trebui doar să îl curățați până la metalul gol și să începeți să-l reconstruiți. În ambele situații, fie că vorbim de o fontă nouă sau de una veche și uzată, puteți urma acești pași.
Veți avea nevoie de câteva lucruri pentru a începe:
↠ O perie rigidă (pentru fonta nouă)
↠ Detergent de vase
↠ Prosoape de hârtie
↠ Ulei nesaturat
Care este cel mai bun ulei pentru a asezona fonta?
Uleiurile nesaturate sunt cele mai bune pentru asezonarea vaselor de fontă, deoarece structura lor chimică este mai reactivă decât cea a uleiurilor saturate. Acest lucru facilitează polimerizarea metalului.
În trecut, uleiurile saturate, cum ar fi grăsimea de slănină și untură, erau utilizate în mod obișnuit, deoarece erau ieftine, ușor disponibile, dar, din punct de vedere molecular, mai puțin ideale.
În ceea ce privește uleiul nesaturat, acesta este de ajutor, dar există un consens din ce în ce mai mare că uleiul organic de semințe de in pur este cel mai bun - mai ales pentru o recondiționare majoră. Calitatea sa cea mai importantă este că, tehnic, este un ulei de uscare, adică începe să se întărească atunci când este expus la aer, ceea ce poate ajuta la crearea unui strat polimerizat dur pe fontă.
Cu toate acestea, uleiul de semințe de in este mai scump și poate fi greu de găsit. Deoarece este vândut ca supliment, este adesea situat în secțiunea de sănătate/wellness a magazinului alimentar, și nu pe raftul cu alte uleiuri de gătit. Asigurați-vă că uleiul pe care îl cumpărați este organic și că singurul ingredient enumerat este uleiul de in. Dacă acest tip de ulei pare puțin prea scump sau greu de găsit, vă recomandăm ulei de semințe de struguri, folosit de asemenea pentru asezonare tigaie fonta.
Condimentarea fontei, pas cu pas:
1. Începeți
Udați-vă peria cu o picătură de detergent pentru vase și curățați întreaga fontă: partea de sus, partea de jos, părțile laterale și mânerul. Dacă are pete de rugină, asigurați-vă că le frecați până sunt eliminate complet. Apoi folosiți puțin detergent de vase pentru a vă pregăti fonta pentru recondiționare. Cum detergentul de vase este mai blând, folosit in cantitate mică nu vă va strica fonta.
2. Clătiți și uscați
Este important ca, după clătire, fonta sa fie uscată. Dacă este umedă sau pur și simplu vă este greu să o uscați complet, puneți-o la foc mediu până când se evaporă toată apa.
3. Frecați cu ulei
Odată ce fonta este uscată și răcită, frecați cu o picătură mică de ulei cu un prosop de hârtie. Căutați să acoperiți întreaga fontă cu un strat subțire de ulei: partea de sus, partea de jos, părțile laterale și mânerele. Aveți grijă să ștergeți orice exces - uleiul suplimentar care persistă pe tigaie sau ceanul din fonta va ajunge să fie lipicios după procesul de încălzire, un rezultat pe care nu îl dorim. Fonta ar trebui să arate uscată după ce ați terminat acest pas.
4. Incălziți la foc mic fonta, odată acoperită cu ulei, timp de 1 oră.
5. Luați-o de pe foc și lăsați să se răcească. Acest lucru poate dura ceva timp, deci aveți răbdare.
6. Repetați pașii 3-5 de cel puțin încă două ori.
La sfârșitul procesului, condimentul pe fontă ar trebui să fie de un negru lucios, antiaderent.
Cea mai simplă modalitate de a menține asezonarea pe fontă este să gătiții cu ea în mod regulat. Folosirea grilului pentru a prăji este o modalitate excelentă de a adăuga continuu condimentul. Dar, înainte de a începe să gătiți, sunt câteva lucruri de care să țineți cont:
Preîncălzire:
Fonta are nevoie de mai mult timp pentru a se încălzi decât alte tipuri de vase. Așadar, înainte de a începe să gătiți, preîncălziți grilul puțin. În plus, va ajută și la prevenirea lipirii alimentelor. Utilizați, de asemenea, și ulei de gătit.
Ustensilele metalice pot fi utilizate. Cu excepția cazului în care nu apăsați prea tare pe fontă, ustensilele metalice nu vor afecta condimentarea fontei dacă aveți un strat bun de „condiment”.
Cum să curățați fonta
Cel mai bun moment pentru a spăla fonta este după ce s-a răcit puțin, dar nu complet. O fontă încă caldă face spălarea foarte ușoară. Dacă ați lăsat să se răcească complet, nu vă faceți griji. Puneți puțină apă în ea și lăsați-o din nou la foc până când se încălzește iar.
Există multe mituri și concepții greșite atunci când vine vorba de spălarea fontei, pe care am vrea sa le explicăm:
1. Se poate folosi detergent, într-o mică măsură. Acesta nu va afecta negativ condimentul produsului tău, pentru că nu este la fel de puternic ca detergenții cu leșie din trecut.
2. Se poate folosi un răzuitor pentru a îndepărta orice este lipit de fontă (indicat când este încă caldă). Răzuitorul trebuie să fie din plastic, pentru a fi suficient de blând. Alternativ, puteți utiliza o perie sau sare grosieră. Scopul este de a îndepărta 100% din particulele de alimente lipite de fontă. Evitați să folosiți o perie de oțel, care poate fi prea agresivă și va uza condimentul. Clătiți și uscați complet.
Este esențial să vă asigurați că fonta este complet uscată. Chiar și o cantitate mică de apă poate duce la rugină!
Cum se păstrează fonta?
Dacă are deja un condiment foarte bun, atunci puteți pune la păstrare produsul din fontă după ce îl spălați și uscați.
Dar dacă doriți să adăugați condiment sau un strat protectiv față de condimentarea pe care ați facut-o, atunci țineți cont de următorii pași: ștergeți interiorul tăvii sau tigăii cu un strat foarte subțire de ulei, ideal a fi de semințe de in sau de struguri. Așezați fonta pe foc și încălziți până începe să iasă fum. Opriți focul și lăsați să se răcească. Acest proces va împiedica uleiul să devină rânced. După ce s-a răcit, păstrați fonta într-un loc uscat.
Tratați-vă bine fonta și vă va trata bine în anii următori. Dacă aveți grijă de ea în mod corespunzător, va dura generații!