O componentă importantă în cazul acoperișurilor o constituie folia de protecție cunoscută ca și folie anticondens sau folie (membrană) de difuzie. Folosirea unor produse de bună calitate și montajul corect al acestora poate face diferența între un acoperiș cu o durată de viață mai mare și unul care va avea nevoie de reparații.
Folia anticondens este o componentă esențială pentru sistemele de învelitoare. Folia de protecție este fabricată în așa fel încât o față este permeabilă la vapori (fața aceasta se montează spre astereală), iar cealaltă față este impermeabilă (această față trebuie să fie spre exterior), împiedicând întoarcerea umidității în structura materialelor de sub folie, astfel:
Prin urmare, rolul foliei anticondens este de a păstra structura de lemn uscată și ventilată și de a preveni scăderea randamentului termoizolației, realizate la nivelul acoperișului.
O folie anticondens slab calitativ se va degrada mai repede, își va pierde din funcțiile inițiale. Va permite pătrunderea umezelii în structura de lemn a acoperișului și în termoizolația de la nivelul acoperișului. Umiditatea din structura lemnoasă va grăbi putrezirea acesteia. Degeaba se investește într-o învelitoare care are o durată de viață de peste 50 de ani, dacă creezi condițiile degradării structurii acoperișului.
Trebuie să precizăm că folia de protecție (anticondens) funcționează foarte bine dacă și pe partea interioară a acoperișului (pe interior), se montează și se etanșeizează corect folia barieră împotriva vaporilor.
Este obligatoriu să verificați integritatea foliei de protecție înainte de montarea învelitorii, iar în cazul în care se descoperă tăieturi sau perforații în aceasta, este recomandat să se facă reparații imediate. De asemenea, este recomandat să nu montați termoizolația acoperișului înainte de a monta folia de protecție a acestuia și chiar învelitoarea.
Deși există folii de protecție cu rezistență mare la razele UV, este bine ca montajul învelitorii să se facă imediat după montarea foliei, respectiv a șipcilor și contrașipcilor.
Singurele tipuri de învelitori care nu necesită montarea de folie de protecție sunt învelitorile lipite pe astereală de tipul șindrilelor bituminoase sau a membranelor hidroizolante. Utilizarea unor astfel de învelitori nu exclude utilizarea foliei barieră împotriva vaporilor de la interiorul acoperișului.
Bariera împotriva vaporilor (montată pe interior) este principalul element care împiedică pătrunderea vaporilor din interiorul casei în structura acoperișului și respectiv condensarea acestora în materialul termoizolant.
Etanșeitatea la apă
Rezistența mecanică
Permeabilitatea la vapori
Rezistența la radiațiile UV
Hidroizolarea eficientă a acoperișului este unul din factorii principali care influențează durata de viață a acoperișului. Etanșeitatea la apă a foliei anticondens oferă rezistență împotriva infiltrării umezelii în straturile din structura acoperișului (scânduri, căpriori, termoizolație). Această rezistență este dată de pelicula funcțională din compoziția foliei anticondens. O peliculă funcțională de calitate este durabilă, eficientă, dar presupune și costuri mai mari.
Etanșeitatea la apă este un parametru cheie al foliei anticondens. Este foarte important ca, pe durata procesului de îmbătrânire a foliei anticondens, aceasta să asigure rezistența împotriva infiltrării umezelii.
Foliile anticondens cu o permeabilitate la vapori cât mai bună previn acumularea umidității în structura de lemn a acoperișului și a termoizolației de la nivelul acoperișului (umiditate datorată interacțiunii dintre aerul cald din interiorul casei și straturile acoperișului cu o temperatură mai mică).
Permeabiliatatea este mai bună cu cât parametrul SD este mai mic. Foliile anticondens cu o permeabilitate la vapori bună au coeficientul SD încadrat între 0.015 – 0.03 m. Foliile anticondens care au coeficientul SD mai mare sau egal cu 0.05 m nu sunt indicate a fi folosite la acoperișuri.
Acest parametru este foarte important, pentru că indică calitatea materialelor folosite în producția foliei anticondens. Lipsa protecției împotriva radiațiilor UV va duce la reducerea treptată a parametrilor tehnici ai foliei anticondens, în funcție de tipul de expunere și de intensitatea radiațiilor.
Din cauza efectului negativ al radiațiilor UV, este important să se reducă cât de mult posibil expunerea foliei anticondens la lumina zilei și să se monteze sistemul de învelitoare. Mai mult, după montarea sistemului de învelitoare, este foarte important să se realizeze izolația termică de la nivelul acoperișului. Altfel radiațiile UV pot intra în pod/mansardă prin fereastră, fapt ce va afecta într-o oarecare măsură folia anticondens. Cu cât mai puțină expunere la radiațiile UV, cu atât mai bine.
Temperaturile extreme au un impact negativ asupra foliei anticondens, în special când temperaturile sunt prea ridicate. Acestea duc la îmbătrânirea foliei anticondens și pierderea proprietăților acesteia.
Vara, învelitorile metalice pot atinge temperaturi și de 80o C, astfel încât este de evitat să se folosească folii anticondens care au o rezistență la temperaturi de sub 100o C. Foliile care au rezistență la temperaturi de până la 70o C își vor pierde eficiența în 2-3 ani de zile, fapt ce va duce la infiltrarea umezelii în structura acoperișului și la degradarea acesteia.
Achiziționând o folie anticondens performantă, îți vei diminua costurile cu întreținerea acoperișului. După 30-50 de ani de la achiziționarea sistemului de învelitoare, e de preferat să schimbi doar învelitoarea și nu să fii nevoit să înlocuiești și structura de lemn și termoizolația acoperișului.
Îți recomandăm să iei în calcul toți acești parametri când ai de ales folia anticondens. Este un produs esențial pentru durata de viață a structurii de lemn.
În plus, achiziționând o folie anticondens performantă, vei avea un acoperiș durabil, sănătos, care îți va proteja casa pentru mult timp, iar echipa depo-online este aici pentru a te ajuta și îndruma la fiecare pas.